Eenvoudig 301 redirects maken in je pagina zonder een plugin

Custom code, SEO

Een pagina automatisch laten doorverwijzen naar een andere pagina dat heet een redirect maken. Je kunt dit doen als een oude pagina is geïndexeerd op Google terwijl je op een andere pagina nu deze informatie hebt gezet. En je wilt dat die nieuwe pagina voortaan wordt weergegeven in de zoekresultaten. De normale aanpak is 301 scripts plaatsen in het .htaccess bestand. Maar ik heb gemerkt dat niet iedereen daar handig in is. Het kan zijn dat jij geen rechten hebt dat bestand aan te passen. Het kan ook zijn dat je überhaupt niet weet wat .htaccess is. In dat geval heb ik voor jou een gouden tip! Je kunt het namelijk op een andere manier oplossen door een script op de oude pagina te plaatsen. Ik leg je in een paar eenvoudige stappen uit hoe dit werkt. Het maakt in dit voorbeeld niet uit of je Divi of Elementor hebt geïnstalleerd het werkt in principe voor ieder thema.

Stap 1

Open de pagina die je wilt aanpassen

Stap 2

Klik op pagina bewerken en vervolgens op Terug naar de standaardeditor.

Als deze knop er niet is dan zit je al in de Standaardeditor.

Stap 3

Voeg een HTML blok toe

Zet daar het onderstaande script in het onderstaande script in een script block.

Verander de url https://www.bijpieter.nl/nieuw in de url waar de nieuwe pagina staat. En klik vervolgens op bijwerken.

Als je nu de pagina verlaten dan moet je als het goed is automatisch doorgestuurd naar de nieuwe pagina die ik zojuist heb ingesteld.

That’s it!!

Wist je dat je met 301 redirect geïndexeerde waarde van de oude pagina doorgeeft aan de nieuwe. Dit is belangrijk voor de vindbaarheid / SEO van je website. Als je dit vergeet te doen raken oude pagina’s hun waarde kwijt. Wanneer je veel pagina’s moet redirect en zou je beter een 301 redirect plugin kunnen installeren.

het voordeel van bovenstaande deze methode is dat je niet een nieuwe plugin hoeft te installeren waardoor de site niet snelheid verliest. En ook voor de veiligheid van je website raad ik aan om zo min mogelijk plugins te installeren. Als je toch een plug in installeert let er dan op dat deze compatibel is met jouw WordPress versie. En ik kijk ook altijd even of de plugin wel vaak is geïnstalleerd en of deze goede reviews heeft. Als dat allemaal goed zit, is de kans kleiner dat er iets met de plug in aan de hand is.

Wat altijd een goede manier van werken is, is dat je er voor zorgt dat er dagelijks een back-up wordt gemaakt van jouw website zodat het verlies van informatie maximaal van een dag is. Wanneer je een webshop hebt raad ik je aan om meerdere keren per dag een back-up te maken. En backup maak ik vaak voordat ik een plugin installeer die ik nog niet goed ken.

Andere tips die misschien ook interessant zijn

Enthousiast geworden over Divi

Als je via onderstaande link het thema koopt, krijg ik een kleine vergoeding van Divi. Dit kost jou niets extra, maar je helpt mij om meer tips en inzichten over Divi te blijven delen. 

Divi WordPress Theme

Heb je geen tijd om er zelf mee aan de slag te gaan?

Mogelijk kan ik je helpen!
Stuur een berichtje naar opdekoffie@bijpieter.nl